måndag 19 januari 2009

Valet i Hessen

I Tyskland håller man delstatsval stup i kvarten (fast inte i samma delstat då) så det blir som en löpande opinionsundersökning med riktiga röster som rullar på hela tiden. Av de 16 delstaterna kommer fem att ha val i år. Först till rakning var Hessen. Där ligger Tysklands finansiella centrum med Frankfurt. Socialdemokraterna fick en rejäl snyting medan kristdemokraterna bara obetydligt tjänade på väljarna missnöje. Vinnare var de mindre Fridemokraterna FDP och de Gröna, samt die Linke som gjorde bra ifrån sig.

Här är valrapporter från Neues Deutschland (den gamla östtyska partitidningen som överlevde DDR:s fall), die Linke, ännu mera die Linke (här kan man se något som på klingande nutidstyska heter Videostatements!), Deutsche Welle på engelska, samt valstatistik klippt från FAZ:

94 procent borgerliga röster, men det är intressant att notera att die Linke biter sig fast i gamla Västtyskland genom att klara femprocentspärren med några tiondelar. Frågan är om man kan bli ett politisk alternativ av klass när den globala krisen sveper in även över Tyskland. Det är intressant även för oss i Sverige.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så kul och upplysande att du skriver lite om Tyskland, Björn!
Okunskapen i Sverige är ofta stor om detta mäktiga grannland.
Traditionellt sett är de södra delarna av Tyskland otorligt konservativt, även jämfört med de mörkblåaste svenska moderaterna, svart är en passande partifärg.

Lite sensationellt är det låga valdeltagandet i Hessen, inte mer än drygt 60%.

Men snälla Björn, det borde finnas något vettigar källhänvisning är ND.
Den tidningen väcker alltför obehagliga associationer för att kunna läsas

Björn Nilsson sa...

Jag helt enkelt bara kände en moralisk plikt (låter väl pampigt, va!) att kolla direkt på diverse tyska sidor hur det gått för alla partier i detta val, eftersom DN inte talade om det. Och när jag nu kollade kunde jag lika gärna föra budskapet vidare.

ND var ju bara en av flera hänvisningar, kan man inte säga att den uppvägdes av den förmodligen rikare och smällfetare kollegan i Frankfurt? Intressant notering om valdeltagandet, jag såg siffran men hade ingen aning om den var hög eller låg. Kan det tolkas som att SPD:s väljare från förra valet i stor utsträckning stannade hemma?

Anonym sa...

Ursäkta, jag skulle ha undertecknat förra kommentaren.

Det är skönt att veta att du har moral i denna omoraliska krigiska värld, fortsätt med det!
Om du tog med ND för balansens skulle så kan jag nog stå ut med det.
När jag ser att ND exempelvis skriver om miljöförstörningar går det rysningar längs ryggraden. det är inte längesedan samma organ förnekade att sådana fanns inom den östra tyska republiken

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Ha, min superhjärna hade redan listat ut vem den anonyme kommentatorn borde vara!