söndag 2 maj 2010

Första maj - nu får det vara slut ...... med mina fotoreportage i alla fall, man har ju annat att syssla med! Jag klev ned från Lejonbackens höjder till Mynttorgets lågland, och knappt hade syndikalister och anarkister vällt fram över platsen så kom KP, Kommunistiska Partiet, och satte snabbt och rutinerat upp sina saker. Folk som har demonstrerat nästan hela sitt liv vet hur en slipsten skall dras! - Några av bilderna blir nog bättre om man klickar upp dem i större format.Det blåste till då och då, och flaggstället behövde en hjälpande fot för att hålla sig på rätt köl.Jag har tidigare betecknat Röd Front som "en trevlig liten demonstration", och jag ingen anledning att vare sig korrigera "trevlig" eller "liten" detta år heller.


"Tegelbackseländet" var ett välkänt gammalt begrepp i Stockholm innan gatutrafik och järnväg fick olika nivåer att åka på. Dagens elände är svårare att komma åt med bara en enkel trafikseparering: den stadsbyggnadskatastrof där Stadshuset - själva symbolen för Mälardrottningen - byggs in och nära nog krossas av nya husblaffor à la Stockholm Water Front. Men under några minuter lyses det grå eländet upp av röda symboler och röda tankar i alla fall!

Symbolen för enhet mellan arbetare och bönder i teknologiskt ganska primitiva miljöer. Hur skulle en moderniserad symbol för datasamhället se ut?Här är jag lite konstnärlig och låter de röda banderollerna spegla sig i en för dagen blankputsad buss.
Demonstationen på väg nedför rampen och ut på "snetorgets" öken. Turisterna har ju börjat komma till Stockholm för året, och jag såg såväl här som annorstädes ivrigt fotograferande besökare uppmärksamma möten och tåg.Jajamen, inget snack om saken!Folk tittar över räcket och undrar vad som pågår.KP har en liten blåsorkester med en liten repertoar - men vad betyder det när de blåser på för kung ... ursäkta, för arbetarklass och fosterland!


Jämför texten ovan och texten nedan: säger ungefär samma sak, men det är en eller ett par generationers mellanrum vad det gäller uttryckssättet. KP och dess föregångare har kanske inte varit blixtsnabba att modernisera sig, men de hänger med i alla fall.

Jag har svårt att minnas namn, men lyckligtvis har jag också ett blad här som säger att denna talare heter Johanna Emanuelsson och kommer från RKU, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, som är KP:s ungdomsförbund. Vet inte om jag såg rätt, men var det inte en viss föryngring i årets demonstration?
Denne talare heter Achim Rödner och företräder Svensk-Kubanska Föreningen. Borgarna tycker att Kuba är odemokratiskt. Men de tycker att stater där socialistiska regeringar valts enligt deras egna parlamentariska principer också är odemokratiska, så sist och slutligen är det nog borgarna själva som borde fundera över sina ståndpunkter. - Risken när det gör det är väl att de säger "igår var jag folkpartist, men så tänkte jag efter så idag är jag folkfascist eftersom det ligger närmare vad jag verkligen vill".
Och sista talaren, ordföranden i Stockholmsavdelningen Anita Salvén. Hon är liksom Tuula nedan undersköterska - kan vi gissa att "underbar" och "underbetald" också stämmer? Och nog lät väl Anitas språk ganska östligt?Anita kämpade med blåst i papperen och sade väl det som förväntas av en radikal talare denna dag. Vi vet ju alla att läget är allvarligt och det är kris över stora delar av världen - men det betyder ju också att kapitalet potentiellt försvagas om det finns krafter som mäktar att slå mot dess svaga punkter. Just en sådan sak kunde kanske ha framhållits tydligare. Och så min gamla käpphäst om den teknisk-vetenskapliga revolutionen som gör socialismen allt mer nödvändig och möjlig.

Panoramabild: KP har en bit kvar innan man kan fylla Sergels torg.

6 kommentarer:

Lena Källman sa...

Trevligt reportage från KP:s demonstration!

Björn Nilsson sa...

Tack (men det är väl knappast värt att hoppas på Stora Journalistpriset för denna prestation!)

Lena.c.kallman@soderhamn.com sa...

Kanske inte, men du får en prick i (den röda) himlen för att du visar på den vänsteropposition som trots allt finns.

Björn Nilsson sa...

Ja, då får man väl vara nöjd:-)

Johanna sa...

Javisst, hette hon Johanna som talade. Sicket fint reportage och vilka fina bilder! Jag tyckte mig också se en föryngring i årets tåg. Vi har jobbat för det i RKU!! Är det oförskämt att fråga om man får låna bilden som är på mig?

Kamratligast
Johanna Emanuelsson

Björn Nilsson sa...

Jo, det är bara att kopiera om du vill. Kollade mitt "bildarkiv" och där finns tre foton av dig i talartagen. Den som jag publicerade är en beskuren variant av en av dessa. Vill du ha originalen så skriv till mig på bjornbrum@telia.com så kan jag skicka filerna.