tisdag 18 maj 2010

Några små kompletteringar ...

... till föregående inlägg. Jag skrev ganska generellt om att moralen inte är så bra bland regeringstrupperna. Så här skriver Times of India om stämningarna bland dessa när nu tvådagarsstrejken utlyst av maoisterna har startat i fem delstater:

Security forces stayed fearful in their base camps and life was hit in several parts of Chhattisgarh as a 48-hour strike called by Maoists began on Tuesday.
...

"In Bastar, an absolute terror-like situation is prevailing. Forces are hardly moving due to fears of Maoist attacks... they are feeling terrorised at their base camps," said a senior government official based in Jagdalpur, the headquarters of Bastar region.

Maoisternas gerilla, PLGA, har satt sig i respekt, det är uppenbart. Bastar är en av dess starkaste basområden.

En annan artikel kanske korrigerar vad jag skrev om "specialpoliserna" som i stort sett outbildade. Det finns en grupp bland dem som kalla Koya commandos och det antyder att de kanske fått skolning på någon av den indiska krigsmaktens läroanstalter för djungelkrig. Att kunna slå ut en sådan grupp måste vara en ännu större fjäder i hatten för gerillan. Man kan utgå från att PLGA:s ledare var helt klara över vad det var för folk som fanns på bussen de sprängde, spanade noggrannt och tog chansen när den erbjöd sig.

Det finns ett antal commandoliknande grupper i de olika indiska delstaterna. De antas bekämpa gerillan med gerillans egna metoder. Lyckas gerillan skrämma in även dem i sina läger har den kommit långt. För det är en sak som regeringssidan har svårt med: att skaffa sig samma folkliga förankring som gerillan.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Lite av deras metoder kan man läsa om på http://en.wikipedia.org/wiki/Salwa_Judum

Björn Nilsson sa...

Tack, då blir det kompletteringar till kompletteringar. Så går det till i cyberrymden!