lördag 29 maj 2010

78 banker stängda i USA hittills i år

Räknade jag rätt är antalet banker som stängts av USA:s finansinspektion nu uppe i 78. (Om du vill kolla så finns listan här.) Hur många ytterligare banker att likvidera finns kvar på inspektionens hemliga lista?

För att få lite perspektiv på det hela: i slutet av förra året skrev jag att "under hela 2008 var det 24 konkurser, och 2007 gick 3 banker omkull. Under de två åren dessförinnan var det ingen alls, men under de fyra åren 2001-2004 var totala siffran 21. Värsta året då var 2002 med 10 fallisemang". 2009 var det 140 banker som fick slås igen och omstruktureras in i större och bärkraftigare enheter.

Man fortsätter metoden med att stänga banker när det är helg och öppna dem igen under ny regi efter helgen, detta för att undvika panik. Slutresultatet blir i alla fall att företagskoncentrationen på banksidan fortsätter att öka, vilket är ungefär som man kan förvänta sig att det fungerar i en kapitalistisk ekonomi där jättehajen Glufs-Glufs äter upp småfisken med glupande aptit.

Man kan alltså se bankstängningar som en naturlig process, men man kan också betrakta den underliggande krisen som ett finansiellt "vållande till annans död" som fullt medvetet genomdrivits av höga beslutsfattare inom ekonomisk politik under flera årtionden. Resonerar man så handlar det mindre om galningar inom den finansiella sfären som spekulerar ihjäl sig och världsekonomin, men mer om de politiskt beslutade avregleringar som öppnat fältet för galningarna. De var inte galna - de följde reglerna.

4 kommentarer:

Wonder Warthog sa...

Ergo: Vad i helvete har dom för sig på banken efter tre!

Björn Nilsson sa...

Svårt att säga. De kanske sitter och putsar på något nytt "finansiellt instrument" att sälja till en godtrogen allmänhet. Kanske något som man kunde se småannonser om förr i tidningarna: bombsäkra tipssystem som såldes av snälla människor för en billig penning.

Kerstin sa...

Tja, har man spelat monopol i sin ungdom så inser man ju vartåt det barkar - och det är ingen ljus framtidsutsikt precis.

I monopolspelet har den vunnit som slutligen man äger allt. I verkligheten kraschar hela världen när den har fått en enda vinnare i finansspelet, troligen kraschar den en god tid dessförinnan - på något sätt. Hur det än kraschar så trevligt blir det inte.

Björn Nilsson sa...

Jaha, Kerstin är glad och optimistisk som alltid vad det gäller framtiden:-)

Trevlig söndag!