söndag 2 maj 2010

Fortsatt om Första maj - Afghanistansolidaritet


Här fortsätter jag med spridda bilder från gårdagen som var den Röda Dagen i flera avseenden. Som bekant är det val i höst, och Föreningen Afghanistansolidaritet vill gärna göra Afghanistan till valfråga. Politikerna skall helst tvingas deklarera var de står: skall Sverige föra krig i Centralasien eller inte? - Förmodligen är det många politiker i Riksdagen som helst inte skulle vilja svara på den frågan. I Sverige liksom på andra håll är det grupper i den politiska eliten som är krigsentusiaster medan folkets flertal är emot. Därför vill nog många politiker ligga lågt och slippa besvärliga frågor, och därför skall de ställas inför just de besvärliga frågorna. Varför är Sverige i krig, mot vem, vad är målen för kriget?

När jag tänker efter så är jag inte säker på vilket år man kan säga att Sverige "var i krig senast". En del brukar hugga till med 1809, men det stämmer inte. Svenska trupper slogs vid Leipzig 1813 och invaderade Norge 1814. Men borde inte 1815, när krigstillståndet under Napoleonkrigen avslutades, räknas som "senast"? Ett krig är ju inte slut förrän fred slutes, i detta fall under Wienkongressen 1815. Fast jag har för mig att man för rätt många år sedan hittade ett misstag i fredstraktaterna som slöts då. Det var väldigt många stater som var inblandade och genom en miss så blev det ingen fred mellan Sverige och San Marino. Jag vet inte om detta har rättats till. Annars får vi väl samla ihop en bataljon och skicka ditner för att lära sanmarinesarna lite vett och hyfs och inte vara så förbaskat imperialistiska. Eller också kan vi kapitulera. Vi har väl inte mycket att sätta emot, våra styrkor är förskingrade.

Hur som helst: på fotot ovan är det Hans Söderling från Föreningen Afghanistansolidaritet som talar till en samling där både ledande personer och fotfolk är positivt inställda till budskapet, nämligen KP:s demonstration på Sergels torg igår. Vilka riksdagspartier skulle ställa upp på en sådan sak? - Vänsterpartiet kanske, men hur är det med de övriga? Är det verkligen smart att hålla fast vid en linje som mest är till glädje för Den Store Fadern i Washington men som merparten av de egna väljarna är emot?

Inga kommentarer: