torsdag 13 maj 2010

Folknykterhet

Kristi Himmelsfärdsdag och Folknykterhetens dag - det brukar vara en dag med vackert försommarväder. Det var det på förmiddagen idag också.

Jag tycker illa om folk som säger "skål för Folknykterhetens dag" och sedan flinar dumt. Det beror av att jag tycker illa om supande. Och suputar. Ingen blir klokare av att supa skallen av sig. Suputar är inte kloka. Gifterna har tagit över där förnuftet skulle ha funnits.

Det där med drycker som gör att man blir konstig i huvudet kan ha en roll i mänsklighetens utveckling ändå. En del arkeologer funderar på om övergången från jägar- och samlarsamhället till organiserat och bofast jordbruk åtminstone delvis har sin grund i detta. När folk samlade vilt växande säd upptäckte någon att under vissa omständigheter kunde sädeskornen jäsa och förvandlas till en sorts primitivt öl som gjorde folk just konstiga i huvudet. Och efter den upptäkten ökade driften att övergå från att plocka vild till att odla spannmål, och sedan var man fast: där kom byar, städer, keramik, hjul, tempel, skrift ... och krig. Samt alkisar.

Jag utgår från att i de äldre kulturerna fick inte vem som helst hälla i sig denna egendomliga brygd. Definitivt inte småglin som inte klarade av dess verkningar, exempelvis. Lika lite som vem som helst får stoppa i sig de naturdroger som schamaner kan tänkas använda för att uppnå kontakt med andra världar.

Fyllon hänger upp sina argument för att få mer dricka på i stort sett vilka krokar som helst (det är så alkoholister fungerar, nämligen). Därför misstänker jag att hypotesen om alkohol som startpunkt för de första högkulturerna tas som intäkt för att det är kulturellt att supa skallen av sig. Men som alla (nyktra) förstår så finns det en två sidor av det här: dels en upptäckt som ger en stor effekt på utvecklingen till nya former av civilisation, dels en utveckling som drämmer huvudet i väggen och slår ihjäl sig själv. Det går faktiskt att supa sig till ruin.

Ruin - hur skulle det vara om "alkoholen tvingas att bära sina egna kostnader"? Det har ju tjatats under många år nu om försäljning av alkohol i dagligvaruhandeln. Hur skulle det bli med tjatet om handlarna inte bara fick intäkterna av spritförsäljning utan också en nota på samhällets kostnader för att lappa ihop fyllona och deras offer? Skulle det vara lika roligt längre? Citat från bloggkollega Foto-Lasse som visar på att det finns sparpotential här:

Alkohol kostar samhället stora pengar, beräkningar pekar på att för Sveriges del handlar det om mellan 20 – 150 miljarder om året. Den senaste uppgiften säger att vi får punga ut med 50 miljarder om året för nöjet att dricka sprit, öl och vin.

Kostnaderna beror på jobb som inte blir gjort, våld och sjukvård beroende på alkohol. För att inte tala om att missbrukare måste förtidspensioneras eller helt enkelt dör i förtid. Hur värderar man förresten en utebliven våldshandling rent mänskligt? ...

Kostnaden för det svenska drickandet kostar alltså dubbelt så mycket som vår EU-avgift varje år. Hade vi inte haft den hade vi kunnat få två skattesänkningar på samma storlek på samma tid som alliansregeringen mäktat med en. Fast då får man inte lägga pengarna på att köpa mer sprit.Jag vet inte om den sortens människor finns kvar, men för några årtionden sedan kunde man faktiskt stöta på individer som trodde att supandet skulle minska om man får tag på alkohol överallt. Exemplet för detta skulle vara Danmark. Det är bara det att Danmark dras med en grav alkoholism som är värre än i Sverige - kan det ha något med "tillgänglighet" att göra?

Argumentet från de här människorna brukade vara att de minsann varit i Danmark och inte sett några berusade människor på gatorna. Nä, det är klart rusar man av färjan med sikte på närmaste spritbutik kanske man inte ser så mycket vad som händer runtomkring. Och ärligt talat tror jag inte att fri-spritarna är tillgängliga för några argument som exempelvis handlar om statistiska hårddata. De vill ha sprit. Och en oändlig rad av mänskliga tragedier. För fyllona kommer inte att dra sig undan och se till att ingen annan påverkas när de "roar sig". En alkis med familj kan krossa en hel familj,

Och så länge de kan hålla på utan att riskera allvarliga hälsoproblem krökar de på. En del förtsätter över den gränsen och har argument för det också. Jag minns en känd författare (Anderz Harning) som för många år sedan satt i radion och skyllde på nykterhetsrörelsen för att han höll på att supa ihjäl sig. Och det är ju typiskt fyllsnack: "tyck synd om mej, det är dom andras fel att jag super." Nåja, snart därefter var han död i alla fall.

19 kommentarer:

Lena Källman sa...

Det finns ett sätt att protestera mot alkoholens framskjutna plats i vårt samhälle; att inte delta själv. Efter att ha sett alltför mycket av alkoholens skadliga effekter hos andra, är det lätt för mig att välja att avstå helt från alkohol.Barn måste få växa upp med erfarenheten att fest och avkoppling inte har med alkohol att göra.

Anonym sa...

Även om jag tycker om att ta mig ett glas ibland, så har du alldeles rätt.

Ur den moraliska synvinkeln är det alldeles rätt att staten har sålt ut Vin&sprit

eldorado

Björn Nilsson sa...

Nu har väl delar av gamla V&S hamnat hos FINSKA staten i stället. Vet inte om det kan betraktas som någon framgång?

Anonym sa...

Det ger kanske svenska staten ett absolut renare samvete.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Mjaha, och efter hur många drinkar hamnar humorn på den nivån kan man undra ...???

Wonder Warthog sa...

Näe, Brummarn! Här tycker jag du är ute och cyklar på moralistens cykel! Det är skitlätt att kedjan hoppar och att du få pyspunka. Du rundar hörn lite väl lätt där!Du säger att du gillar inte fyllon, vilket inte ger dig mer rätt än fyllon som ogillar dig!

Ingen fan blir klokare av att vara nykter heller. Men jag har sett tusentals som satt sig på höga hästar med sin nykterhet. Det handlar inte om att vara klok.

Jag klagar inte på vare sig folknykterhetens dag eller nykterister. Jag begär inte heller att vare sig alkoholister, nykterister, psyksjuka, bandyspelare eller någon annan ska bära sina egna kostnader i samhället. En skrämmande vision vore om arbetslösa ska bära sina egna kostnader.

Själv har jag alltid självmedicinerat med alkohol. Det har hållit mig på banan och gjort att jag kan jobba, ha familj och fungera "normalt". Försök att även i denna fråga ha lite empati. Alla dricker inte 24/7, några av oss dricker för att få tyst i pallet ibland.

Björn Nilsson sa...

Jag skrev bl.a. med utgångspunkt från tråkiga erfarenheter i min närhet i det förflutna. Som en akt av självförsvar kan man säga.

Vad det gällde att betala notan tror jag du missuppfattade det hela: jag skrev att de privathandlare som vill sälja sprit nog skulle bli mindre hågade att göra det om de fick stå för kostnader i form av sjukvård, psykvård etc. också. Vid bokföring har man ju två sidor, debet och kredit, men de vill bara ta hand om den sidan som ger plus, inte minussidan. När försäljningen ligger i statliga händer är det samma instans som får stå för såväl debet som kredit.

Wonder Warthog sa...

Personliga erfarenheter som är negativa kan väga tungt. Farfar hittade 450 liter 96% smuggelsprit ilandfluten vid fyren där han var fyrvaktare (Norrskär Vasa skärgård) och söp sönder sig och misshandlade farmor till en tigande nolla. Farsan höll på att supa sig till glömska under kriget, syrran är alk... allt är dock inte en rak linje mellan två punkter!

Det ligger mycket i ditt klargörande, men det är inte så jävla enkelt. Vi har fett, tobak, socker, raffinerat mjöl och en massa annat som skulle kunna ställas under samma producentansvar. Och då gäller det bara livsmedel och tobak. Bilar, Mc, vapen osv? Kan vi verkligen peka ut en sak där de negativa effekterna ska betalas av producenten? I så fall borde all försäljning ligga i statliga händer väl?

Björn Nilsson sa...

De som säljer, inte producenterna, kunde gott få betala. Och en produkt som faktiskt gör folk galna kan inte behandlas som vilket smörpaket som helst.

En del av min släkt fanns i och Vasa (själva stan, Kvevlax, Mustasaari etc). Det är väl inte så illa att vi är släkt?

Anonym sa...

Det här med moral är inte så enkelt om man skall följa hela linjen ut.
Hade alkoholen uppfunnits idag hade den garanterat blivit förbjuden i de flesta länder. Alkoholen blir inte nyttigare för att staten hanterar tillvekning och distribution. Dock ger den sköna intäkter på skattesidan, det är nog anledningen till acceptansen.

I min närge har jag tom träffat på religiösa samfund som profiterar på alkohol
Eldorado

Björn Nilsson sa...

Tja, de kanske säkert kan få syndernas förlåtelse? Och ändamålet helgar medlen etc etc.

Lena Källman sa...

Det finns all anledning att ha respekt för alkoholens beroendeframkallande effekter, speciellt när man har haft en förälder som varit alkoholist. Ärftligheten har betydelse som är väl värd att ha respekt för.

Kerstin sa...

Kan inte se att svenska staten ska ståta med bättre samvete för att den förlorade inkomsterna till finska staten och sedan bara har kostnaderna kvar!

Men för övrigt, alkoholism är dystert, och de som drabbas är bara att beklaga. Tycker dock inte att man ska sätta sig till doms över dem som blivit beroende.

Björn Nilsson sa...

Jag tycker inte att man skall backa undan, särskilt inte för den farliga kategorin av beroende personer: de som ännu är i så gott skick att de kan propagera för sitt missbruk som om det vore acceptabelt (och allt är alla andras fel och andra är så otrevligt fördömande och får bara folk sprit så kommer de naturligtvis inte att dricka etc etc). Medvetet eller omedvetet försöker de dra ner andra för att dölja vad de själva håller på med.

Wonder Warthog sa...

Södra Vallgrund, Vasa och Närpesinvandrare tror jag att jag har som stamfäder. Farmor vandrade över Kvarken-isen från Sverige för att det var svält här. Vem vet, man kanske skulle börja släktforska? :)

Björn Nilsson sa...

Man vet aldrig vad man hittar när man börjar forska. Kan finnas en Närpesanknytning i min släkt under tidigt 1700-tal, men kyrkböcker äldre än början av 1720-talet är dåligt bevarade i Finland (förstörda under Det Stora Nordiska Kriget). Sedan har ju böcker för Vasa och Uleåborg förstörst i stora stadsbränder senare också, Annars har ju mer och mer av det bevarade materialet blivit digitaliserat numera, så det är betydligt enklare att forska än för tjugo år sedan när jag började.

Carl Jacobson sa...

Den absolut roligaste naturfilmen jag någonsin sett, visade apor som förstod sig på alkohol.

De filmades när de kollade fruktträden; de klämde försoktigt på frukterna och kollade deras grad av mognad.

Så en dag bestämde de sig att det var dags för fest, och satte i sig de halvjästa frukterna...

De blev så fulla att en del av dem faktiskt trillade ner från träden.

Så till sist slutscenen: dagen efter, när de satt med huvudet i händerna och vaggade fram och tillbaka.

Aporna visste uppenbarligen exakt vad de gjorde. Jag tror att det är nyttigt att fundera endel kring detta!

Björn Nilsson sa...

Såväl älgar som bin kan bli påverkade av jäsningsprodukter i naturen. Man kanske kan se vissa likheter mellan ruggiga apor och ruggiga drinkare också.

Anonym sa...

Kerstin, ditt argument att staten b;r ha inkomsterna eftersom man har utgifter är tveksamt.
I förlängningen innebär det att staten borde ta hand om hasch, herion och kokain eftersom man får kostnaderna för missbruket.

Moral är svårt

Eldorado