lördag 8 maj 2010

Krigsslutet 8 maj 45

För sextiofem år sedan var slut i Europa - med kriget alltså, nu vidtog röjningen av ruinhögarna och starten av det Kalla Kriget. Hur som helst, efter tretton år var Hitlers tusenårsrike kaputt, fullständigt kaputt.

Det förtjänar att påminnas om att det tunga delen av kriget i Europa utkämpades på östfronten. Det var där det avgjordes, vi kan säga att det skedde redan i slutet av 1941 vid Leningrad och Moskva, trots att tyskarna kom tillbaka 1942 ,,, med den jätteoffensiv som slutade vid Stalingrad årsskiftet 42/43. Kriget i Europa vanns av Sovjetunionen. Sedan kunde segerns frukter i form av välfärdsstater skördas under några tiotal år i västra Europa. Nu försöker nyliberalerna montera ner dessa vinster och backa våra samhällen till en epok tidigt under 1900-talet. Man får hoppas att det inte stiger fram någon ny Hitler för att utnyttja dessa politiska vindar.

5 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Det är en fråga om tid innan den nye Hitler träder fram om de ekonomiska klyftorna tillåts fortsätta öka med den takt de för närvarande gör.
Problemet är att den nya generationerna inte kommer att känna igen honom, som dessutom kan vara en hon, en Hitlerina.

Wonder Warthog sa...

Då hade min farsa gjort "lumpen" i nästan 8 år! Han mobiliserades 1937 och muckade några månader efter kapitulationen. Frid över din själ farsgubben! (Morsan hade varit sjukvårdare i 4 år ungefär då.. samma gäller dig mamsen!)

Björn Nilsson sa...

Lasse, egentligen uttryckte jag mig lite illa där. Det kommer inte "en ny Hitler", det kommer en XXX som är anpassade till det nya läget. Hitler var unik för sin tid som alla intelligenta politiska ledare är. Förtryck och förföljelser kommer att ta nya former (även om resultatet kan bli ungefär detsamma). Intressant att kryptofascisterna i British National Party inte gjorde något vidare ifrån sig i senaste valet.

WW, det låter inte som Sverige. Här mobiliserades det väl inte förrän 39.

Wonder Warthog sa...

Nä fan, mor och far var finnar. Farsan hade den stora lyckan att påbörja sin "ordinarie" militärtjänst innan det blev allmän mobilsering.

Och visst kommer det en ny Hitler, du har väl läst/sett "Pojkarna från Brasilien" eller vad den hette där dom klonade Adde.:)

Björn Nilsson sa...

En ny "stor ledare" ser nog mer ut som Berlusconi eller Blair än Hitler, antar jag. Lasse S:s gissning på en kvinnlig variant har också en del som talar för sig. Kanske till och med en HBT:are för att hålla liberalerna glada.

Finland. Ja, då förstår jag. Offer för olyckliga gränsdragningar kan man säga.