tisdag 4 maj 2010

Nya numret av Clarté ...

... kom idag (nr 1/2010) och verkar intressant som alltid. Bland annat för att det "råkar" innehålla en kortversion av ett blogginlägg om nya rön om hjärnforskning och jämlikhet som jag snickrade ihop för ett tag sedan. Att man kan återanvända blogginlägg på det sättet tycker jag är ekonomiskt och bra!

13 kommentarer:

martin sa...

Det var ett bra och intressant blogginlägg. Viktigt för hela vänsterintelligensian att ta till sig av.

Gillade det där om rika människors respons i belöningscentret. Jag tänkte att det kanske är en ledtråd som förklarar rika människors beteenden.

Man kan tänka sig en studie av negativa responser, de ser en fattig bli av med det lilla han har eller en rik som blir av med lite av det han har. Kan skuldkänslor spela in? Massa sådana frågeställningar.

Men sen skulle det vara intressant att närmare studera hur responsen är positivt respektive negativt i relationen mellan klasser. Detta för att se vad det är för mekanismer som driver fram ohämmad girighet och andra märkliga beteenden hos de besuttna. Men det experimentet blir möjligt först om vi kan köra MRI eller motsvarande på folk som är aktiva ute i samhället. Med en sådan teknik, vad vi skulle lära oss, men nu skriver jag sciencefiction i din blogg.

(Mannen som uppfann MRI/NMR han drömde att det en dag skulle vara en MRI "kamera" i varje entre till sjukhuset, som automatiskt skulle diagnostisera de som gick in och visa dem till rätt avdelning i sjukhuset.

En sådan maskin går att bygga idag, inte som kan stå i entrén men som kan automatiskt diagnostisera, men hur blir det med ansvarsfrågan om en maskin ställer en diagnos på data som läkaren inte kan förstå? Det är det det faller på och att det är ett jätteprojekt.)

Oj, väldigt OT, flåt.

Björn Nilsson sa...

Tack för dessa vänliga ord. Jag misstänker dock att de flesta "vänsterintellektuella" hellre vältrar sig i HBT och liknande ofarligt och lättförståeligt. Annars är ju själva grunden för hur människor fungerar något av det viktigaste vänstern borde ta fasta på. Kan man avslöja den borgerliga girigheten som en negativ kulturell utväxt på vår naturliga samhällsanda borde det få politiska konsekvenser för den som kan utnyttja kunskaperna!

Angående din sista fråga tror jag den löses av sig själv: någon måste programmera maskinen och tala om vad den skall titta på och hur inhämtade data skall tolkas. Det innebär tyvärr att maskinen kommer att vara lika okunnig som sin uppdragsgivare om sjukdomar som uppdragsgivaren inte känner till - men å andra sidan kan det ju vara tryggt att inte överlämna sin hälsa till en apparat som kan hitta på vad som helst om den är på det humäret.

Karl Malghult sa...

Nu var det ett tag sedan jag läste om det, men den stora vinsten med att låta en dator diagnostisera och inte läkaren är att datorn till skillnad från läkaren inte påverkas av de senaste diagnoserna denne har ställt. Den mänskliga läkaren ställer ofta samma sorts diagnos som han ställt tidigare på dagen och påverkas av "vanans makt".


Något större hopp om att "vänstern" ska gå bortom HBT-neutral lagstiftning har jag inte. Partiet blir mer och mer irrelevant och klarar man inte av att locka till sig naturvetare, tekniker och andra för utvecklingen oundgängliuga grupper så får man stå sitt kast.

Björn Nilsson sa...

Men jag undrar om inte "vanans makt" i viss mån kan jämföras med "programmets makt" (eller kanske "programmerarens") hos datorn? Styrningarna kan se olika ut, men de är ändå styrningar av någon sorts beteende och slutledningar.

Men det är klar, i en dator slipper man ju en massa mänskligt tjafs, fördomar och liknande (om inte fördommar läggs in i programmet förstås!)

martin sa...

Jag och en kompis har designat ett experiment setup och statistisk modell för att identifiera rekryteringspersonals fördomar, vad som får dem att välja en kandidat framför en annan. Det blev dock aldrig finansierat. (Det är lite tekniskt och matematiskt avancerat men inte särskilt svårt att genomföra.)

Björn Nilsson sa...

De kanske inte vill ha sina fördomar matematiskt testade utan fortsätta att anställa folk som ser likadana ut som de själva?

martin sa...

Det började som ett projekt för en rekryteringsfirma. De ville ha en datamining application som snabbt, effektivt och pricksäkert sållar ibland alla kandidater baserat på brev och meriter. De talade om identifiera personlighetstyper osv.

Vi satte ihop ett projekt, snackade med lingvistikforskare, skissade på en multivariat statistisk metod, tog fram en indexeringsmetod osv. Men under detta förberedande arbete uppstod ett problem, de personlighetstyper som personalvetarna snackade om inte finns på riktigt. De kan således inte ge avtryck i textmassan och kan därför inte hittas. Vi kom fram till att det enda vi kunde hitta var de kriterier som de valde kandidater på. Vi kunde skapa en blackbox-applikation till dem som hade valt ut samma personer som den manuella sållningen, till och med mer pricksäkert. (Hade vi varit slemma typer hade vi inte informerat rekryteringsföretaget om detta.) När de informerades om att det enda vi kan hitta är de medvetna och undermedvetna kriterierna som deras personal använder för sållning och urval.

Det blev naturligtvis ingen affär efter det. Trots att projektet blev oerhört mycket mer intressant så föll det på att det inte var kommersiellt intressant.

Björn Nilsson sa...

Tjaha, varför inte använda slagruta eller kristallkula? Eller kaffesump kanske? Är det inte så att man aldrig kan förutse med hundra procent sannolikhet vad som kommer att hända med en rekrytering? Även den bäste kandidaten kan visa sig ha väldigt konstiga sidor som inte framgick av den vetenskapliga analysen av meriterna. Och tönten vars papper hamnade i papperstuggen kunde ha varit den som gjort underverk på jobbet. Personalpolitik och rekrytering låter i mycket som mumbo-jumbo.

martin sa...

Visst är det mumbojumbo, det var det som var problemet. Det enda som inte var mumbo-jumbo med rekryteringsföretags verksamhet var deras fördomar. Så det skulle vara det enda som vi skulle kunna hitta.

Det är faktiskt det mest störande med kapitalismen, all värdelös forskning och utveckling som den bedriver. Hur mycket forskning som den förstör. Utvecklande av nya kristallkulor och slagrutor genom att pervertera vetenskap är bara ett exempel. Forskning förstörs, patent köps upp och locket läggs på, för att skydda ens egna IP intressen.

Men man måste sälja sin stjärt på något sätt, man gör vad man kan. :(

martin sa...

Men det demonstrerar ändå det faktum att om moderna naturvetenskapliga, matematiska, datoriserade metoder börjar appliceras på de mjukare vetenskaperna. Så skulle det rulla in som en ångvält och avslöja både den ena och andra teorin som mumbojumbo. Därför finns det också en motsättning mellan politiken och den hårda vetenskapen, man vill inte få sina värderingar definitivt falsifierade vilket är en risk.

Men det är en ofrånkomlig utveckling, något som vänsterfolk bör vara med på. Sådana som jag jobbar hos google, de kan studera en hel del sociala fenomen, kanske en dag i realtid så kan man se hur en ide sprids. Det finns möjligheter idag som vi för inte så längesedan inte kunde föreställa oss.

Kerstin sa...

Mitt förslag om den där kameran som ska diagnosticera: Den kan ju använda sig av irisdiagnostik. Varje person som söker läkare får stirra in en kamera en stund, så kan datorn analysera personens iris och vips, så vet datorn vad det är för fel på personen. Programmet utvecklas lämpligen tillsammans med någon homeopat med irisdiagnostik som specialitet. :-)

Björn:
Har inte läst Clarté än, ska göra det dock, i synnerhet om du har ett bidrag där, men även för att min gästbloggare, tillika sambo, också har ett bidrag infört i bladet :-).

Björn Nilsson sa...

Martin, angående studier av "sociala fenomen" på nätet tror jag att det redan pågår. Forskare som är inne och spanar i spelsmiljöer exempelvis. Genom att se vad som händer i en virtuell värld kan man få tips om vad som händer i den verkliga världen. Jag har nämnt det tidigare på bloggen. Man skulle åtminstone teoretiskt kunna testköra reformer avsedda för den riktiga världen i en virtuell värld först. Jag misstänker att det snarast är kapitalister än dagens värdelösa vänster som kommer att kasta sig över sådana nya möjligheter. De är väl redan inne och tittar på neurovetenskapens praktiska utnyttjande. En virtuell värld kanske kan ses som en utvidgning av vår hjärna.

Samtidigt är det sant att kapitalister förstör forskning, bland annat genom att patentera så mycket som möjligt och sedan inte använda patenten praktiskt.

Kerstin, man kanske för säkerhets skull skulle komplettera med en astrolog i sjukhusentrén? Det gäller ju att täcka upp alla aspekter av vår existens! Någon kunde ju tänkas missförstå det där med iris och komma med en blomma i stället.

martin sa...

Jag är rädd du har rätt Björn. Innovation inom politik drivs numera av högern, de paketerar om budskap, de påverkar språk osv. För att inte tala om alla ekonomiska innovationer.

Och Kerstin, såna maskiner finns det rean gott om. Pseudovetenskapen är också väldigt innovativ.