onsdag 12 maj 2010

Vinnare? Valutasvin?


Förr i tiden talade man om "valutasvin", sådana som kunde tjäna grova pengar på den tyska valutans krasch i början av 1920-talet. Lade man upp några kronor kunde man få jättelika buntar med tyska inflations-mark. Svenskar kunde i sanning vältra sig som svin i den tyska dypölen.

Kanske något modernt valutasvin kan tjäna på den grekiska krisen? De som tjänar, det är finansspekulanterna som först lånat ut pengar (som de egentligen inte har, gissar jag) till Grekland, och sedan kör landet i konkurs och kräver att få betalt i riktiga pengar - pengar som Greklands folk, inte dess överklass, antas betala ut.

I övrigt lär det nog mest bli förlorare. För lyckas konkursmakarna i Grekland kommer de att plocka land efter land och kräva att ännu mer av landets resurser åker ner i deras egna fickor. För vanligt folk blir det ingen vinst, såvida man inte lyckas göra rejält motstånd. Först ryker länderna i Medelhavsområdet, samt Irland kanske. Men vi som ändå inte är med i EMU skall inte känna oss alltför säkra. Politiska stolpskott som Sahlin pratar om höjd pensionsålder, och vad tänker Ohly göra åt det ...?

Inga kommentarer: